بیانیه بسیج اراک درپی آلودگی هوای شهر اراک


همیشه مهربان باشید

بسمه تعالی

«مسئله سلامت جزء اولين مسائل مهم زندگى جوامع است. اين حديث معروف "نعمتان مجهولتان الصّحّة و الأمان " حقيقتاً انگشت اشاره‏اى است به يک امر اساسى و حياتى. هم سلامت، هم امنيت در شمار نعمت‌هاى بزرگى است که انسان تا از آن نعمت‌ها محروم نباشد، اهميت و ارزش آن را نمى‏فهمد؛ مثل هوا، مثل تنفس. تا وقتى انسان تنفس مى‏کند، اهميت اين نعمت رايگان و همه‏جايى را درک نمى‏کند. تنفس که مشکل شد، انسان آن وقت احساس مى‏کند چه نعمت بزرگى از دست رفته است.» مقام معظم رهبری (1/2/1389)

سلامتی نعمتی است که شارع مقدس در صیانت از این موهبت الهی احکامی وضع کرد که متضمن پاسبانی حدود الهی شود و در این میان متواتر شنیده ایم که آنچه مورد عفو خداوند باری تعالی قرار نمی گیرد حق الناس است.

مردم شریف اراک و دانشگاهیان گرامی

ده ها سال است که مردم شهر اراک در محاصره صنایع آلاینده بوده و هزینه ی بی تدبیری مسئولانی را می دهند که نتوانستند و شاید نخواستند از حقوق حقه ی مردم این شهر در مقابل منفعت طلبی عده ای خاص دفاع کنند که این امر آسیبهای جدی به لحاظ جسمی و روحی برای مردم این شهر در پی داشته است .

پس از سالها تعلل و بی توجهی ، طرح جامع کاهش آلودگی هوای شهر اراک در سال 1386 به تصویب رسید. طرحی که به موجب آن علاوه بر ساماندهی حمل و نقل شهری و افزایش سرانه فضای سبز ، شرکت ها و صنایع آلاینده ای چون آلومینیوم سازی اراک را موظف به جمع آوری خطوط قدیمی تولید خود (احیا و آند سازی) کرد . بی تردید اجرای این طرح نه تنها می توانست از آسیبها و خطرات جسمی و روحی برای شهروندان بکاهد ، بلکه چهره شهر را دگرگون می نمود. لیکن متأسفانه به طور مثال علیرغم جمع آوری حدود نیمی از دیگ های خطوط قدیمی این کارخانه و در پی صدور رأی عجیب دیوان عدالت اداری مبنی بر عدم آلایندگی کارخانه آلومینیوم سازی این روند متوقف شد. حال صرفنظر از ابعاد تأسف برانگیز این ماجرا و پیگیری های امید بخش برخی مسئولان، تا کنون این شرکت به بهانه های گوناگون حاضر به انجام برخی تعهدات قانونی اش در قبال مردم، دولت و کارکنانش نبوده است ؛ چنانچه بر اساس گزارش اداره ی کل محیط زیست استان مرکزی سالانه حدود 2 هزار تن گاز سمی فلوئور از کارخانه مذکور در هوای شهر اراک متصاعد می شود که در کنار سایر آلاینده ها ، انواع بیماری های تنفسی، قلبی، چشمی، سرطان و پوکی استخوان را در مردم این شهر موجب شده است.

در نمونه ای دیگر باید به پالایشگاه و نیروگاه اراک ( شازند ) به عنوان یکی دیگر از منابع اصلی آلودگی هوای این شهر اشاره کرد . چنانچه مستحضرید به موجب قانون ، می بایست زمینه ی گاز سوز شدن کلیه صنایع آلاینده ی حومه ی این شهر و به خصوص نیروگاه حرارتی شازند هر چه سریعتر فراهم می شد و در این راستا وزارتخانه های نفت و نیرو موظف به تأمین گاز مصرفی این نیروگاه شدند. اما با نهایت تاسف و بر اثر کوتاهی مسئولان امر ما نه تنها شاهد تغییر سوخت این نیروگاه نبودیم ، بلکه تمام سوخت نیروگاه در اکثر روزهای سال، از مازوت بی کیفیت پالایشگاه مجاورش تأمین می شود. به راستی آیا مردم شریف این شهر می دانند که بنابر آمار رسمی ، روزانه حدود 6 میلیون لیتر مازوت در این نیروگاه سوزانده می شود که حاصل آن ورود صدها تن مواد آلاینده سمی به محیط زیست این منطقه می شود ؟

نکات پیش گفته تنها نمونه هایی از دهها منشأ اصلی بروز مشکل آلودگی هوا در شهرستان اراک بود. حال روی سخن این نوشتار با مسئولان شهر و استان است که به جای فرافکنی و تصمیمات مقطعی همچون تعطیلی مدارس و دانشگاه ها ، عزم جدی در برطرف کردن منشأ اصلی آلودگی هوا و اطلاع رسانی صحیح و صادقانه به مردم را داشته باشند .

آیا آنان می دانند که در حدود دو سوم از سال و یا به تعبیری حدود 200 روز هوای این شهر در وضعیت هشدار قرار دارد ؟ آیا به خوبی واقف اند که تنفس در این هوا حتی برای یک روز نیز سلامتی انسان را به خطر می اندازد ؟ چه کسی مسئول سلامتی و عمر از دست رفته ی مردم در این روزهاست؟ چرا سالیان سال است که مردم این شهر هوای کشنده استشمام می کنند؟ به راستی این از ضعف مردم اراک است یا مسئولان این شهر؟ چرا علیرغم همه ادعاهای مسئولان سازمان محیط زیست اقدامی عملی و درخور توجه جهت رفع معضل آلودگی هوای کلانشهرها – از جمله اراک - نشده است؟ سازمانهای مرتبط و کلیه مسئولان و ارگان های دخیل در این امر چگونه قادر خواهند بود در پیشگاه خداوند متعال جوابگوی قصور و کوتاهی شان نسبت به این ملت شوند و چگونه حقوق تضییع شده آنان را جبران کنند ؟( البته در چنین شرایطی توصیه می شود اگر مسئولی توانایی مقابله با این معضل را نداشته باشد ، شایسته است در اعتراض به وضع موجود آخرین ابزار را که استعفاست، به کار گیرد ) . به راستی چرا استان مرکزی و شهرستانی چون اراک با وجود خدمات ارزنده و منافع و عایداتی که برای کشور داشته و دارد ، مورد توجه قرار نگرفته و نمی گیرد و مردم آن از انواع مشکلات زیست محیطی رنج می برند . به نظر می رسد در میان دعواهای سیاسی و سوء استفاده های برخی مسئولین، سازمان ها و کارخانجات، آنچه که به دست فراموشی سپرده شده است؛ مردم و حقوق خدشه ناپذیر آنان است.

در خاتمه بسیج دانشجویی دانشگاه اراک ضمن حمایت از نمایندگان، مسئولان و سازمانهای مردم نهاد این استان که دغدغه اصلی و عزم راسخ آنان دفاع از حقوق مردم و پیشرفت و توسعه ی ایران اسلامی است ، به کلیه ی شخصیت های حقیقی و حقوقی، سازمانها و صنایعی که به نوعی در تضییع حقوق این ملت دخالت دارند، هشدار می دهد در صورت ادامه این روند به یاری خداوند متعال و پشتوانه مردمی و دانشگاهی، اقدامات مقتضی را در قبال ایشان به کار خواهد بست .

 والسلام علی من اتبع الهدی

رونوشت به:

فرماندهی محترم سپاه روح الله

استانداری استان مرکزی

دفتر نماینده مقام معظم رهبری در استان مرکزی

اداره محیط زیست استان مرکزی

صدا و سیمای استان مرکزی

 نمایندگان مردم شهر اراک در مجلس

 شورای شهر اراک

شهرداری اراک

شرکت آلومینیوم سازی اراک

نیروگاه حرارتی شازند

پالایشگاه / پتروشیمی شازند

خبرگزاری های ایسنا و فارس


نوشته شده در جمعه 6 بهمن 1391برچسب:,ساعت 22:12 توسط حسین| |


Power By: LoxBlog.Com